Skateschool in Gorinchem: voor en door jongeren

Jongeren helpen hun talenten te ontdekken en te werken aan een sociaal netwerk, en intussen een relatie met hen opbouwen: dat is het doel van veel van onze activiteiten. Hoe mooi is het als jongeren zélf in actie komen voor andere jongeren? Zoals bij de skateschool in Gorinchem.

“De kunst is niet om nooit te vallen, maar om steeds weer op te staan”

Vrijdagavond, stadspark Gorinchem. Op de skatebaan zijn twintig jongeren fanatiek in de weer met hun skateboards. Matthijs (17) beweegt zich tussen hen door, geeft tips, doet een truc voor, helpt iemand de ramp af. Helemaal in zijn element is hij, als één van de twee hoofdinstructeurs van The Mall Skateschool. “Matthijs is al jarenlang een bekend gezicht in ons jongerencentrum”, vertelt jongerenwerker Nick Dees in Gorinchem. “Én fanatiek skater. In coronatijd, toen veel activiteiten niet door konden gaan, ontstond het idee om in het park skateboardles te gaan geven.”

Zo bedacht, zo gedaan! Sinds vorige zomer leren Matthijs en zijn skatende vriendengroep kinderen en jongeren de tips en trics van het skateboarden. Geweldig om te doen, vindt Matthijs. “Het is tof om te zien dat anderen plezier hebben in iets waar ik ook plezier in heb. Ik vind het leuk hen te helpen er beter in te worden. Skaten brengt mij rust. Als ik me niet lekker voel, stap ik op mijn skateboard en vergeet ik alles. Dat gun ik andere jongeren ook.”

Tot nu toe deden al 124 kinderen en jongeren mee. Matthijs: “In principe is het na vijf lessen klaar, maar veel gasten blijf ik tegenkomen in het park. Ik vind het een mooi idee dat ik iets positiefs breng in hun leven.” Jongerenwerker Nick is minstens zo enthousiast. “Voor en door jongeren, hoe tof is dat? Matthijs en zijn vrienden doen waardevolle ervaring op; je ziet ze groeien in zelfvertrouwen. En tegelijk motiveren ze andere kinderen en jongeren om lekker buiten met elkaar bezig te zijn.” “Het skaterscultuurtje is heel sociaal”, vult Matthijs aan. “Je maakt makkelijk contact met andere skaters en iedereen steunt elkaar. Als iemand een gave truc doet of voor het eerst iets probeert, juicht iedereen.”

Voor The Mall Gorinchem is de skateschool een mooie manier om meer jongeren te bereiken. “We komen tijdens de skatelessen veel jongeren tegen die je normaal misschien niet zo gauw op straat ziet”, vertelt Nick. “Vanuit de skateschool verwijzen we hen weer door naar andere activiteiten en bouwen we aan relaties. Zo worden er veel waardevolle lijntjes gelegd voor ons bredere jongerenwerk.”