Rapper Brice gaat voor positieve boodschap

Relaxte rap, een vleugje reggae en Engelse tegeltjeswijsheden. Zo zou je ‘Wise Man Words’ de debuut-EP van rapper Brice uit Vuren kunnen omschrijven. Zijn boodschap? “Wees jezelf en probeer je dromen te bereiken, ook als dat moeilijk is.” 

“In het echt heet ik Akilimali Mushagalusa, maar de meeste mensen houden het op Brice”, zegt hij met een glimlach. In de afgelopen maanden werkte Brice hard aan zijn eerste EP, met als resultaat een klein muziekalbum met zeven nummers. “Ik wilde iets maken dat mensen kan raken en inspireren. Vandaar de titel ‘Wise Man Words’. Ik wil dat het positief is, omdat ik wil leren positief te zijn in het leven. Ook al weet ik dat het soms moeilijk is.”

Brice is pas 17 jaar oud en blijft als rustige jongere het liefst wat op de achtergrond. Dat juist hij anderen wil bemoedigen, is allerminst vanzelfsprekend. Hij werd geboren in Congo en bracht een groot deel van zijn jeugd met zijn familie door in een nederzetting voor Congolezen, net over de grens bij Oeganda. “Daar gebeurden echt foute dingen, je kunt het gerust een getto noemen. Ik was nog maar een kind en zat daar vijf jaar lang. Er was veel negativiteit om me heen, waardoor het moeilijk was om positief te blijven.”

Inmiddels woont Brice drie jaar in Nederland, heeft hij twee schooljaren op de internationale schakelklas ISK De Toekomst achter de rug en is hij net gestart met zijn tweede jaar van de mbo-opleiding ‘Constructiewerker’, om lasser te worden. Het geld dat hij daarnaast bij Vlot Logistics en Deli Home verdiende ging naar de realisatie van zijn EP. “Het was niet gemakkelijk om voor elkaar te krijgen. Nu is hij af en ben ik trots op mezelf. Ik ben nog niet waar ik wil zijn, maar kan nu wel zeggen dat ik iets in mijn leven heb bereikt.”

 

Brice begon met rappen in de muziekstudio van jongerencentrum The Mall. Daar ontmoette hij jongeren met dezelfde passie. Zo trekt hij steeds intensiever op met Jack Bunga, rapper en initiatiefnemer het lokale platform ‘83’ voor muzikale creatievelingen. “Ik begon met niks. Of ik kon zingen en hoe alles werkte, wist ik niet. Maar stapje voor stapje leerde ik steeds meer. Toen heb ik geprobeerd om een EP te maken.” De mooiste nummers vindt hij ‘Have Fun’ en ‘In God We Trust’. “Beiden hebben een krachtige boodschap. Ik ben heel benieuwd wat mensen ervan vinden.”

 

De debuut-EP is te beluisteren via Spotify en op YouTube. Rapper: Brice Ghetto Boy, Album: Wise Man Words.