De stem van jongeren

In deze documentaire volgen we Jack Bunga, Dylan MacPhail, Andy Twilt en Soufiane Faik uit Gorinchem. Ze vertellen over hun leven en passie voor muziek. Hierdoor bieden ze een uniek inkijkje in de leefwereld van jongeren.

Introductie

De documentaire

WERKBLAD ‘DE STEM VAN JONGEREN’

Voor jongeren is er een kant-en-klaar werkblad ontwikkeld met verschillende opdrachten om met thema’s uit deze documentaire aan de slag te gaan. Kies als docent of jeugdleider de opdracht(en) die het beste past bij de jongeren. Download hier het werkblad. Het instructieblad kun je hier downloaden.

 

WAAROM HET PROJECT ‘DE STEM VAN JONGEREN’?

Youth for Christ Nederland en The Mall Jongerenwerk in Gorinchem merken dat er in de samenleving te weinig en te eenzijdig aandacht is voor de ideeën en ervaringen van jongeren. Regelmatig overheerst de negatieve beeldvorming. Vaak worden vooral de kwetsbaarheid, de overlast en de risico’s benoemd. Als ze een formele stem krijgen, in bijvoorbeeld een jongerenplatform, dan komen hier vaak autochtone, hoger opgeleide jongeren op af. De doelgroep waar we in het jongerenwerk mee werken, zoekt vaak hun eigen weg om hun stem te laten horen. Ze spuiten leuzen met graffiti, schrijven (rap)teksten of verspreiden hun mening in vlogs en video’s op social media. Excessen en incidenten die onder deze groep plaatsvinden zijn niet goed te praten en worden terecht veroordeeld. Tegelijkertijd zien we dat er vaak weinig interesse is in wat er daadwerkelijk in jongeren omgaat, wat hen drijft en waarom ze doen wat ze doen.

De ideeën en ervaringen van jongeren zijn een verrijking voor de maatschappij. Ze zijn open, stellen goede vragen en zijn op zoek naar wat authentiek is. Ze hebben hun overtuigingen niet dichtgetimmerd, maar zijn juist nieuwsgierig en experimenterend. Ze kunnen verrassend uit de hoek komen en brengen soms ontwapenende inzichten. Als jongeren hun ideeën op een positieve manier voor het voetlicht brengen, is dat goed voor zowel henzelf als voor de samenleving. Juist omdat jongeren straks als volwassenen de samenleving mede vormgeven, is het essentieel dat we weten wat er onder hen speelt en wat ze meebrengen.

In de documentaire ‘De stem van jongeren’ volgen we vier jongeren gedurende een jaar. Dit begint in de periode nadat ze de Mediawijsheid Award 2018 hebben gewonnen voor de videoclip ‘Keuzestress’, waarin ze waarschuwen voor de gevolgen van sexting. We filmen hen terwijl ze hun muziek schrijven, discussiëren over verschillende onderwerpen en mogen heel dichtbij hun leefwereld komen. Ze staan op de drempel van volwassenheid. We gaan in gesprek met betrokkenen en behandelen thema’s zoals: opvoeding, toekomstperspectief, beroemd zijn, vaderschap, teleurstelling, ondernemerschap en onderwijs. Ondertussen werken ze samen aan het studioalbum ‘Toekomstmuziek’.

Jongeren krijgen de gelegenheid om hun ideeën en ervaringen op een constructieve manier te uiten en te delen. We geven hen een platform en helpen hen de vertaalslag te maken naar de samenleving. Hiermee dragen we bij aan een volledige beeldvorming van hun leefwereld. Met dit unieke inkijkje in het leven van jongeren bieden we de samenleving de kans om te luisteren naar hun stem en beter te begrijpen wat er onder jongeren speelt.

Stills

Teasers

Wilt u een klein inkijkje in de documentaire? Bekijk dan hier vier korte teasers:

JACK – ‘BUNGALOOW’

ANDY – ‘DJ OF MYTHS’

SOUFIANE – ‘SOUFS’

DYLAN – ‘DYLAN DAVID’

KIJKWIJZER

Om de vertaalslag naar de samenleving goed te maken, hebben we met jongeren een eigen kijkwijzer ontwikkeld. Klik hier om deze te bekijken.

FONDSEN

De Insinger Stichting | Stichting Interkerkelijk Oriëntatie Centrum (SIOC) | Fonds Kerk en Wereld | Stichting Woudschoten

INFORMATIE ‘DE STEM VAN JONGEREN’

Duur: 42 minuten
Genre: Documentaire
Jaar: 2019
Doelgroep: Jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen
Producenten: Nick Dees en Shelton Telesford
Productieleider: Matheus Sales de Moura
Regie, camera, licht, geluid en edit: Suren Avetisov

Nick Dees

Jongerenwerker

nick.dees@mallgorinchem.nl

06-37 17 64 67

Werkdagen: di. wo. do. vrij.

Wijk