Nieuw jongerencentrum in een school

Een jongerencentrum van The Mall in een schoolgebouw? Jazeker! Deze is gerealiseerd nadat we in 2022 zijn gestart met schooljongerenwerk.

De jongerenwerkers zijn proactief aanwezig op het Vita College en Omnia College en leggen contact met leerlingen. Daarbij bieden ze laagdrempelig activiteiten aan, een luisterend oor en coaching wanneer hier behoefte aan is. Teamleider van het Vita College, Pascale Mol vertelt: “Door de ondersteuning van The Mall in de school, komen de leerlingen beter aan ontspanning toe. De jongerenwerkers staan klaar voor een activiteit of laagdrempelig gesprek. Zo is er ruimte om wat bagage los te laten en prettiger de dag door te komen.”

In november 2022 had The Mall een behoeftepeiling in de klassen gedaan ter bevordering van een rijkere schooldag. Daarin werd de schoolbeleving inzichtelijk gemaakt en werden behoeften zichtbaar. Dit heeft geresulteerd in een eigen jongerenruimte binnen school. Een plek waar jongeren kunnen ontspannen en op laagdrempelige wijze positief contact met andere leerlingen kunnen vinden. Of het nu gaat om een potje poolen, air-hockey, gamen op een PlayStation 5 of Nintendo Switch, of tafeltennis, het is allemaal te vinden binnen het jongerencentrum in school. Zo is er letterlijk en figuurlijk ruimte gecreëerd voor de belevingswereld van jongeren.

Binnen een maand tijd is het jongerencentrum met inzet van verschillende leerlingen helemaal verbouwd en ingericht. Zo werden er muren geverfd, tafels gebouwd, stoelen in elkaar gezet en met een pooltafel gesjouwd. Jongerenwerker Rayban Lee: “Het is mooi om te zien hoe jongeren, het onderwijs en het jongerenwerk samen kunnen bouwen aan een plek die bijdraagt aan de groei van jongeren. Daarmee versterken we elkaar en de ontwikkeling van jongeren.”

Na al het harde werk genieten jongeren ook van hun eigen ruimte. Jongeren die hun schoenen uitdoen en op de bank hangen, een hapje of drankje pakken, een boks geven na een mooi doelpunt en goede gesprekken hebben aan de tafel. Het jongerencentrum creëert een vertrouwde en veilige omgeving waar jongeren zich nu al thuis lijken te voelen.