Guido en Brice lanceren videoclip ‘Ik hou het 100’ 

 

Kun je tegenwoordig nog honderd procent jezelf zijn? De online wereld is voor jongeren dé plek waar ze het nieuws volgen en zichzelf presenteren aan de buitenwereld. Maar geeft dit altijd een echt beeld van de realiteit? Nee. Sterker nog: de grenzen tussen echt en nep vervagen. Om bewustwording te creëren, maakten Guido Simonse en Brice Akili een muzieknummer over dit thema.  

 

‘Een jaar geleden ben ik begonnen met rappen, zegt Guido. ‘De manier waarop er gespeeld wordt met woorden sprak me enorm aan.’ Guido en Brice maakten het nummer, samen met Jack Bunga van platform ‘83’ als productieleider en jongerenwerker Casper van Sligtenhorst van The Mall Gorinchem als videograaf. Guido: ‘Het was een hele ervaring om het nummer op te bouwen, letterlijk van nul tot honderd. Heel gaaf om te doen. Online zie je voor vijfennegentig procent de blije kant van het leven met allemaal mooie foto’s. Alles is opgeleukt. Maar dat is niet hoe het leven in elkaar zit. En niet alle informatie is betrouwbaar. Stel, er gaat een nieuwtje rond over een bekende Nederlander, terwijl het niet eens waar is, dan wordt het toch volop gedeeld. Jongeren vragen zich ook af: wie houdt geen dingen achter?’ Deze gedachten werden vertaald in teksten. Zo rapt Guido in het eerste couplet:

 

Trek je niks aan van die meningen van anderen.  

Filters op de gram doen die waarheid niet veranderen. 

Fake nieuws in de wereld, is waar ze tegenwoordig hard op gaan. 

Wat is nog waarheid? En wie kan er nog achter staan? 

 

Na de afronding van het nummer volgden de opnames voor de videoclip. Jack Bunga: ‘Dat was een heel nieuw proces. Het is een reactie op het nummer. Die luisterden we steeds opnieuw. Zo ontstonden de ideeën voor een scenario.’ In de clip komen diverse Gorinchemse locaties voorbij, zoals het Hamelhuis, autosloperij van Boxtel, eetcafé El Greco en de muurbloem in de Knipsteeg.

Guido hoopt dat het nummer jongeren helpt om eerlijk te zijn. ‘Doe je niet anders voor dan je bent. Eerlijk zijn heeft ook te maken met echt zijn. Dat je geen dingen achterhoudt. Ik snap best dat je een nare ervaring voor jezelf houdt en niet breed gaat delen. Maar dat is iets anders dan het verdraaien van de realiteit. Dan wordt het een halve waarheid en dat is een hele leugen.’

De videoclip is door de jongerenwerkers ingezet tijdens klassenpresentaties aan leerlingen van groep 7 en 8. Het nummer is te beluisteren via Spotify. Bekijk de clip hieronder.

Hou het 💯