‘Never a dull moment’ voor jongerenwerker Nick

Gorinchem is volgens jongerenwerker Nick Dees (35) een fantastische stad om in te werken. Tien jaar geleden kwam hij bij The Mall in Gorinchem terecht en hoewel hij een stijgende hulpvraag naar jongerenwerk ziet, geniet hij nog iedere dag van zijn werk. Werk ook dat geen dag hetzelfde is. Of zoals hij zelf zegt ‘Never a dull moment’.

Tekst: Hannie Visser-Kieboom, De Stad Gorinchem

,,The Mall is een waarden gedreven organisatie, die het goede wil doen voor de stad. Daar zetten we ons iedere dag voor in. We zijn vooral een organisatie van hoop. Ook zelf blijf ik altijd hoop houden voor jongeren. Ook al kom je in moeilijke situaties met jongeren, schrijnende situaties soms met pubers die hun ouders nodig hebben. Situaties ook die me altijd blijven raken, maar juist dan houd ik die hoop, de energie om die uitdagingen aan te pakken. Het is ook goed om te beseffen dat die schrijnende gevallen niet representatief zijn voor de hele samenleving”, zo vertelt Nick tijdens de jongeren inloop in de Gildenwijk. Terwijl rondom hem jongeren van pakweg tien tot dertien jaar een potje tafeltennissen of samen naar een beeldscherm kijken, is Nick Dees de rust zelve en vertelt wat hem beweegt als jongerenwerker.

,,Ik wilde vroeger vooral graag intercultureel werken. Dat begon in Friesland waar ik opgroeide in een kleine stad met een asielzoekerscentrum. Wij hadden als gezin veelvuldig contact met die vluchtelingen en bouwden zo contacten op. Later werkte ik een seizoen lang in een Amerikaans zomerkamp met jongeren. Na mijn sportopleiding begon ik met een studie Social Work en kwam in 2006 in Spangen in Rotterdam in het jongerenwerk terecht. Na een periode in Ede begon ik in 2014 bij The Mall in Gorinchem” In die tien jaar die achter hem liggen gebeurde veel in het jongerenwerk in Gorinchem. Zoals het mislopen van het contract met de gemeente door een misser in de aanbestedingsprocedure.

Twee jaar geleden kreeg The Mall opnieuw een contract met de gemeente Gorinchem om het jongerenwerk in de stad weer op te pakken. In de voorbije twee jaar is gebouwd aan de basis van het jongerenwerk, die volgens Nick Dees nog niet eerder zo sterk was. ,,Dat nieuwe contract was voor mij echt een kippenvel moment. Maar ook in de jaren dat we geen contract hadden, hebben we nooit de hoop verloren en zijn we ons blijven inzetten voor het jongerenwerk. We kregen ook veel steun uit de samenleving, het was moeilijk en dan moet je oppassen dat je niet verbitterd raakt.” Sinds The Mall het jongerenwerk weer oppakte ziet Nick Dees een stijgende hulpvraag. Die stijging hoeft volgens hem niet te betekenen dat de problemen voor jongeren groter zijn, het kan ook zijn dat mensen The Mall beter weten te vinden.

Zorgen maakt hij zich soms wel over trends bij jongeren, zoals toenemend geweld. Zo werd hij de laatste weken enkele keren gealarmeerd over vechtpartijen in de stad. ,,We doen dan niet alleen aan symptoombestrijding, maar proberen jongeren vooral te steunen en op zoek te gaan naar achterliggende problemen” Die steun kan ver gaan voor Nick, zo onderhoudt hij ook contacten met jongeren in jeugddetentie, vooral omdat ze later toch weer terugkeren in de stad. Het hoort bij de individuele begeleiding die jongeren soms nodig hebben en die The Mall aanbiedt. Hulpvragen komen via het straatwerk, huisartsen, ouders of zorgcoördinatoren van school. Soms vragen scholen om advies bij klassen met een negatieve groepsdynamiek. ,,Met een goede voorbereiding en een goed programma kun je dan de sfeer proberen om te buigen.”

In de voorbije twee jaar is het jongerenwerk in de stad fors gegroeid. Zo biedt The Mall schooljongerenwerk op enkele scholen, zoals het Vita College. Verder heeft ze jongeren inloop in meerdere wijken. In vier wijken biedt ze meidenwerk aan, maar ook weerbaarheidstrainingen. Zo biedt ze op meerdere plekken laagdrempelig jongerenwerk aan en is ze zichtbaar in de wijk. Verder begeleidt ze zaalvoetbalteams in de Gildenwijk en de Lingewijk. In de zomer heeft The Mall een uitgebreid programma. In haar pand in de binnenstad heeft ze een eigen muziekstudio, waar jongeren welkom zijn. Begin maart hield The Mall een presentatie voor de gemeenteraad over de ontwikkelingen in het jongerenwerk, de raad was vooral lovend over alle activiteiten.

,,We willen vooral beschikbaar zijn en hulp bieden aan jongeren. Het is mooi als je bij een terugkoppeling over je werk te horen krijgt dat een jongere beter in zijn vel zit. Dat als ze opgroeien en zelf terugkijken op hun pubertijd dat ze aangeven dat ze iets gehad hebben aan ons werk. In een video die gemaakt werd over het jongerenwerk vertelde een jongere dat hij dankzij ons een plek in de Nederlandse samenleving had gevonden. Je moet jongeren het gevoel geven dat ze altijd bij je terecht kunnen en dat ze er niet alleen voor staan.” Die vertrouwensband met jongeren is voor Nick Dees een van de drijfveren voor zijn werk. Werk ook dat geen dag hetzelfde is.

Knallende jaarafsluiting voor Gorinchemse jeugd 

 Zo’n 240 deelnemers bezochten het eindejaarsevent van The Mall Jongerenwerk, Stichting Boukie en Gorinchem Beweegt. In de Oosterbliek kon de jeugd zaalvoetballen en in Wijkcentrum Dalemplein namen ze deel aan verschillende sportieve en creatieve activiteiten.

Eén zaalhelft van de sporthal bij Wijkcentrum Dalemplein was omgetoverd in een verduisterde lasergame-arena. In de andere helft van de zaal waren er BMX-clinics, gevolgd door de activiteit straathandbal. In het wijkcentrum creëerden jongeren een eigen ‘tote bag’ die ze mee naar huis mochten nemen. Ook werd er Just Dance en voetbal gespeeld op de spelcomputers en tafelvoetbal. Aan de bar was gratis warme chocomel verkrijgbaar. Peter de Jong is kookvrijwilliger bij The Mall en bakte 250 oliebollen voor de jeugd, die allemaal opgingen. “Blijkbaar waren ze lekker”, lacht Peter. “De volgende keer zal ik er nog meer bakken.” Naast de oliebollen werden ook veiligheidspakketten uitgedeeld met daarin een vuurwerkbril, oordopjes, aansteeklonten, een afvalzak én tips voor het veilig afsteken van vuurwerk.

Mohamed Boukrouche genoot van het SNS Street Soccer: “Ik vond het mooi om te zien dat er ook jeugd deelnam die niet op een voetbalclub zit. Op deze manier hebben ze alsnog in de zaal van de Proxsys Cup kunnen spelen.”

Vorig jaar werd het event voor het eerst georganiseerd en namen hier ruim 175 jongeren aan deel. Dit jaar werd gekozen voor een ruimere opzet, waardoor er plek was voor meer jongeren. Mohamed: “Mooi hoe we samen de jeugd uit Gorinchem zo’n event kunnen bieden op oudejaarsdag. We kregen als organisatie veel positieve reacties. Dat geeft energie. We hopen het volgend jaar weer te organiseren.”  

Yehya Eldik wint stedelijk e-sports toernooi

Tijdens de week tegen eenzaamheid werd de Bibliotheek AanZet omgetoverd tot een ware e-sports game arena. 21 jongeren namen deel aan een voetbaltoernooi, georganiseerd door De Bibliotheek AanZet en The Mall Jongerenwerk.

Na een gezellig ontmoetingsmoment met pizza, was er een kort groepsgesprek over eenzaamheid en online gamen. Vervolgens speelden alle deelnemer drie poulewedstrijden. De best geklasseerden namen het daarna in een knock-out fase tegen elkaar op. Stan van de Hoef won de eerste halve finale. In de tweede halve finale speelden de broers Dani en Yehya Eldik tegen elkaar. Dani wist zijn favorietenrol echter niet waar te maken en Yehya ging er met de winst vandoor. In de finale bleek Yehya met 4-1 de sterkste, waarmee hij de onbetwiste toernooiwinnaar werd.

Jongerenwerker Jesse den Hertog: “Met deze activiteit sluiten we aan bij de leefwereld van jongeren, ook voor degenen die veel online actief zijn. Zo stimuleren we sociale ontmoeting op een laagdrempelige manier.”

De winnaars Stan van de Hoef (2e plaats), Yehya Eldik (1e plaats) en Dani Eldik (3e plaats) ontvingen een waardebon en oorkonde.

Kennismaken met Inge Kwakernaak

“Mijn werk bestaat voor een groot deel uit het bespreken van actuele onderwerpen.” Speciaal voor jonge meiden organiseren we vier MeidenMalls, een wekelijkse activiteit waar serieus wordt gepraat, maar waar zeker ook ruimte is voor luchtige zaken, zoals koken, make-up of knutselen. De meiden zijn onderverdeeld in twee leeftijdscategorieën; 10-12 jaar en 12-16 jaar.

“Jongens en meiden zijn verschillend en hebben ook met andere ontwikkelingsopgaven maken”, vertelt Inge. “Meiden hebben vaak te maken met een laag zelfbeeld, zijn volop bezig een eigen identiteit te ontwikkelen en hebben te maken met een grote prestatiedruk.” Om deze onderwerpen bespreekbaar te maken, gebruikt Inge bestaande methodieken, of haakt ze tijdens een activiteit in op wat er in de groep gebeurt. “Als een meisje tijdens een make-upmiddag zegt dat ze lelijk is, spring ik daarop in. ‘Je bent mooi zoals je bent, van binnen en van buiten’ is een belangrijke les, die we alle meiden willen bijbrengen.”

Actuele zaken spelen een grote rol in de gesprekken met de meiden. Onlinegedrag, social media en digitaal pesten zijn aan de orde van de dag. “Recent bleek dat er online naaktfoto’s van een meisje rondgingen. Veel meiden in de groep wisten ervan. Het is belangrijk dat ze zich realiseren welke impact dit op iemand kan hebben. Iemand kan daar een levenslang trauma aan overhouden. Sexting is een actueel en gevoelig onderwerp en het is belangrijk dat meiden een plek hebben waar ze daar in een veilige setting over kunnen praten, nadenken en een mening vormen. Waarom gebeurt dit zoveel tegenwoordig? Wat vind ik hiervan? Hoe kan ik me beschermen tegen ongewenste verspreiding van naaktfoto’s?”

Inge vertelt verder; “Ik heb meegemaakt dat een meisje in de problemen kwam, omdat ze dacht online een leuke jongen te ontmoeten. Dit bleek bij een afspraakje toch een oudere man te zijn, die een ander beeld bij de ontmoeting had. Dit soort situaties is enorm zwaar voor het meisje in kwestie. Door haar goed te begeleiden bij onder andere het jongerenwerk is zij in de loop van de tijd toch een stuk weerbaarder geworden. Waar nodig hebben wij ook contacten met andere organisaties, bijvoorbeeld het Sociaal Team. We kennen de sociale kaart in de stad en weten wanneer het goed is er iemand bij te vragen.”

Nieuw jongerencentrum in een school

Een jongerencentrum van The Mall in een schoolgebouw? Jazeker! Deze is gerealiseerd nadat we in 2022 zijn gestart met schooljongerenwerk.

De jongerenwerkers zijn proactief aanwezig op het Vita College en Omnia College en leggen contact met leerlingen. Daarbij bieden ze laagdrempelig activiteiten aan, een luisterend oor en coaching wanneer hier behoefte aan is. Teamleider van het Vita College, Pascale Mol vertelt: “Door de ondersteuning van The Mall in de school, komen de leerlingen beter aan ontspanning toe. De jongerenwerkers staan klaar voor een activiteit of laagdrempelig gesprek. Zo is er ruimte om wat bagage los te laten en prettiger de dag door te komen.”

In november 2022 had The Mall een behoeftepeiling in de klassen gedaan ter bevordering van een rijkere schooldag. Daarin werd de schoolbeleving inzichtelijk gemaakt en werden behoeften zichtbaar. Dit heeft geresulteerd in een eigen jongerenruimte binnen school. Een plek waar jongeren kunnen ontspannen en op laagdrempelige wijze positief contact met andere leerlingen kunnen vinden. Of het nu gaat om een potje poolen, air-hockey, gamen op een PlayStation 5 of Nintendo Switch, of tafeltennis, het is allemaal te vinden binnen het jongerencentrum in school. Zo is er letterlijk en figuurlijk ruimte gecreëerd voor de belevingswereld van jongeren.

Binnen een maand tijd is het jongerencentrum met inzet van verschillende leerlingen helemaal verbouwd en ingericht. Zo werden er muren geverfd, tafels gebouwd, stoelen in elkaar gezet en met een pooltafel gesjouwd. Jongerenwerker Rayban Lee: “Het is mooi om te zien hoe jongeren, het onderwijs en het jongerenwerk samen kunnen bouwen aan een plek die bijdraagt aan de groei van jongeren. Daarmee versterken we elkaar en de ontwikkeling van jongeren.”

Na al het harde werk genieten jongeren ook van hun eigen ruimte. Jongeren die hun schoenen uitdoen en op de bank hangen, een hapje of drankje pakken, een boks geven na een mooi doelpunt en goede gesprekken hebben aan de tafel. Het jongerencentrum creëert een vertrouwde en veilige omgeving waar jongeren zich nu al thuis lijken te voelen.

Guido en Brice lanceren videoclip ‘Ik hou het 100’ 

 

Kun je tegenwoordig nog honderd procent jezelf zijn? De online wereld is voor jongeren dé plek waar ze het nieuws volgen en zichzelf presenteren aan de buitenwereld. Maar geeft dit altijd een echt beeld van de realiteit? Nee. Sterker nog: de grenzen tussen echt en nep vervagen. Om bewustwording te creëren, maakten Guido Simonse en Brice Akili een muzieknummer over dit thema.  

 

‘Een jaar geleden ben ik begonnen met rappen, zegt Guido. ‘De manier waarop er gespeeld wordt met woorden sprak me enorm aan.’ Guido en Brice maakten het nummer, samen met Jack Bunga van platform ‘83’ als productieleider en jongerenwerker Casper van Sligtenhorst van The Mall Gorinchem als videograaf. Guido: ‘Het was een hele ervaring om het nummer op te bouwen, letterlijk van nul tot honderd. Heel gaaf om te doen. Online zie je voor vijfennegentig procent de blije kant van het leven met allemaal mooie foto’s. Alles is opgeleukt. Maar dat is niet hoe het leven in elkaar zit. En niet alle informatie is betrouwbaar. Stel, er gaat een nieuwtje rond over een bekende Nederlander, terwijl het niet eens waar is, dan wordt het toch volop gedeeld. Jongeren vragen zich ook af: wie houdt geen dingen achter?’ Deze gedachten werden vertaald in teksten. Zo rapt Guido in het eerste couplet:

 

Trek je niks aan van die meningen van anderen.  

Filters op de gram doen die waarheid niet veranderen. 

Fake nieuws in de wereld, is waar ze tegenwoordig hard op gaan. 

Wat is nog waarheid? En wie kan er nog achter staan? 

 

Na de afronding van het nummer volgden de opnames voor de videoclip. Jack Bunga: ‘Dat was een heel nieuw proces. Het is een reactie op het nummer. Die luisterden we steeds opnieuw. Zo ontstonden de ideeën voor een scenario.’ In de clip komen diverse Gorinchemse locaties voorbij, zoals het Hamelhuis, autosloperij van Boxtel, eetcafé El Greco en de muurbloem in de Knipsteeg.

Guido hoopt dat het nummer jongeren helpt om eerlijk te zijn. ‘Doe je niet anders voor dan je bent. Eerlijk zijn heeft ook te maken met echt zijn. Dat je geen dingen achterhoudt. Ik snap best dat je een nare ervaring voor jezelf houdt en niet breed gaat delen. Maar dat is iets anders dan het verdraaien van de realiteit. Dan wordt het een halve waarheid en dat is een hele leugen.’

De videoclip is door de jongerenwerkers ingezet tijdens klassenpresentaties aan leerlingen van groep 7 en 8. Het nummer is te beluisteren via Spotify. Bekijk de clip hieronder.

Hou het 💯

The Mall lanceert gratis magazine ‘Mediawijs opvoeden’

Mediagebruik van tieners is een van de grootste uitdagingen bij het opvoeden, volgens veel ouders. Om opvoeders, docenten en zorgprofessionals meer inzicht te bieden in de online leefwereld van kinderen en tieners, maakte jongerenwerkorganisatie The Mall Gorinchem het magazine ‘Mediawijs opvoeden’. Hiermee willen ze handvatten geven om hen wijs te laten opgroeien met internet, social media en gamen. 

In het veertig pagina tellende magazine worden tal van relevante thema’s besproken, zoals schermtijd, TikTok, influencers en gamen. De onderwerpen zijn aangevuld met praktische tips en interviews met jongeren. Verder staan er ‘praatkaartjes’ in het magazine, die bijdragen aan een goed gesprek over mediagebruik. Het is geschikt voor ouders, professionals en docenten die werken met kinderen en tieners in de leeftijd van 8 tot 16 jaar.

“Veel ouders zeggen dat het mediagebruik van hun tiener de grootste uitdaging is bij het opvoeden”, zegt Leenard Kanselaar, Mediacoach en jongerenwerker bij The Mall. “Met dit magazine willen we op een toegankelijke manier inzicht bieden in hun online leefwereld. We geven handvatten hoe je hen wijs laat opgroeien met internet, social media en gamen. Zo willen we positieve betrokkenheid stimuleren.”

Alle leerlingen uit groep 6, 7 en 8 van de Gorinchemse basisscholen hebben het magazine mee naar huis gekregen. Ook zijn ze beschikbaar gesteld op zestien locaties, in alle wijken van Gorinchem, zoals winkels, buurthuizen en de bibliotheek. De digitale versie van het magazine is hier te vinden.

Skateschool in Gorinchem: voor en door jongeren

Jongeren helpen hun talenten te ontdekken en te werken aan een sociaal netwerk, en intussen een relatie met hen opbouwen: dat is het doel van veel van onze activiteiten. Hoe mooi is het als jongeren zélf in actie komen voor andere jongeren? Zoals bij de skateschool in Gorinchem.

“De kunst is niet om nooit te vallen, maar om steeds weer op te staan”

Vrijdagavond, stadspark Gorinchem. Op de skatebaan zijn twintig jongeren fanatiek in de weer met hun skateboards. Matthijs (17) beweegt zich tussen hen door, geeft tips, doet een truc voor, helpt iemand de ramp af. Helemaal in zijn element is hij, als één van de twee hoofdinstructeurs van The Mall Skateschool. “Matthijs is al jarenlang een bekend gezicht in ons jongerencentrum”, vertelt jongerenwerker Nick Dees in Gorinchem. “Én fanatiek skater. In coronatijd, toen veel activiteiten niet door konden gaan, ontstond het idee om in het park skateboardles te gaan geven.”

Zo bedacht, zo gedaan! Sinds vorige zomer leren Matthijs en zijn skatende vriendengroep kinderen en jongeren de tips en trics van het skateboarden. Geweldig om te doen, vindt Matthijs. “Het is tof om te zien dat anderen plezier hebben in iets waar ik ook plezier in heb. Ik vind het leuk hen te helpen er beter in te worden. Skaten brengt mij rust. Als ik me niet lekker voel, stap ik op mijn skateboard en vergeet ik alles. Dat gun ik andere jongeren ook.”

Tot nu toe deden al 124 kinderen en jongeren mee. Matthijs: “In principe is het na vijf lessen klaar, maar veel gasten blijf ik tegenkomen in het park. Ik vind het een mooi idee dat ik iets positiefs breng in hun leven.” Jongerenwerker Nick is minstens zo enthousiast. “Voor en door jongeren, hoe tof is dat? Matthijs en zijn vrienden doen waardevolle ervaring op; je ziet ze groeien in zelfvertrouwen. En tegelijk motiveren ze andere kinderen en jongeren om lekker buiten met elkaar bezig te zijn.” “Het skaterscultuurtje is heel sociaal”, vult Matthijs aan. “Je maakt makkelijk contact met andere skaters en iedereen steunt elkaar. Als iemand een gave truc doet of voor het eerst iets probeert, juicht iedereen.”

Voor The Mall Gorinchem is de skateschool een mooie manier om meer jongeren te bereiken. “We komen tijdens de skatelessen veel jongeren tegen die je normaal misschien niet zo gauw op straat ziet”, vertelt Nick. “Vanuit de skateschool verwijzen we hen weer door naar andere activiteiten en bouwen we aan relaties. Zo worden er veel waardevolle lijntjes gelegd voor ons bredere jongerenwerk.”

Rapper Brice gaat voor positieve boodschap

Relaxte rap, een vleugje reggae en Engelse tegeltjeswijsheden. Zo zou je ‘Wise Man Words’ de debuut-EP van rapper Brice uit Vuren kunnen omschrijven. Zijn boodschap? “Wees jezelf en probeer je dromen te bereiken, ook als dat moeilijk is.” 

“In het echt heet ik Akilimali Mushagalusa, maar de meeste mensen houden het op Brice”, zegt hij met een glimlach. In de afgelopen maanden werkte Brice hard aan zijn eerste EP, met als resultaat een klein muziekalbum met zeven nummers. “Ik wilde iets maken dat mensen kan raken en inspireren. Vandaar de titel ‘Wise Man Words’. Ik wil dat het positief is, omdat ik wil leren positief te zijn in het leven. Ook al weet ik dat het soms moeilijk is.”

Brice is pas 17 jaar oud en blijft als rustige jongere het liefst wat op de achtergrond. Dat juist hij anderen wil bemoedigen, is allerminst vanzelfsprekend. Hij werd geboren in Congo en bracht een groot deel van zijn jeugd met zijn familie door in een nederzetting voor Congolezen, net over de grens bij Oeganda. “Daar gebeurden echt foute dingen, je kunt het gerust een getto noemen. Ik was nog maar een kind en zat daar vijf jaar lang. Er was veel negativiteit om me heen, waardoor het moeilijk was om positief te blijven.”

Inmiddels woont Brice drie jaar in Nederland, heeft hij twee schooljaren op de internationale schakelklas ISK De Toekomst achter de rug en is hij net gestart met zijn tweede jaar van de mbo-opleiding ‘Constructiewerker’, om lasser te worden. Het geld dat hij daarnaast bij Vlot Logistics en Deli Home verdiende ging naar de realisatie van zijn EP. “Het was niet gemakkelijk om voor elkaar te krijgen. Nu is hij af en ben ik trots op mezelf. Ik ben nog niet waar ik wil zijn, maar kan nu wel zeggen dat ik iets in mijn leven heb bereikt.”

 

Brice begon met rappen in de muziekstudio van jongerencentrum The Mall. Daar ontmoette hij jongeren met dezelfde passie. Zo trekt hij steeds intensiever op met Jack Bunga, rapper en initiatiefnemer het lokale platform ‘83’ voor muzikale creatievelingen. “Ik begon met niks. Of ik kon zingen en hoe alles werkte, wist ik niet. Maar stapje voor stapje leerde ik steeds meer. Toen heb ik geprobeerd om een EP te maken.” De mooiste nummers vindt hij ‘Have Fun’ en ‘In God We Trust’. “Beiden hebben een krachtige boodschap. Ik ben heel benieuwd wat mensen ervan vinden.”

 

De debuut-EP is te beluisteren via Spotify en op YouTube. Rapper: Brice Ghetto Boy, Album: Wise Man Words. 

“Als jochie was ik wekelijks in The Mall”

Met een oude Citroën werd Adnan Abdi in 2002 de Burgstraat doorgereden. Hij had de eer om dwars door een kartonnen deur te springen, waarmee het jongerencentrum officieel in gebruik werd genomen. Sindsdien zijn duizenden jongeren met het werk van The Mall in aanraking gekomen. Assim el Hachimi behoorde tot de eerste lichting en blikt terug.

“Jaren geleden kwam The Mall na mijn scooter-ongeluk spontaan op bezoek met een fruitmand. Dat was een supermooi gebaar dat ik nooit zal vergeten. Het laat zien dat je altijd onderdeel blijft van The Mall family, ook wanneer je zelf al jaren niet meer komt. Als klein jochie was ik er wekelijks te vinden. En later gingen ook mijn twee broertjes er naartoe. The Mall had een echte PlayStation en waren daarmee de tijd ver vooruit. Zoiets hadden wij thuis niet. De jongerenwerkers zochten ons op in de Haarwijk. De medewerkers waren heel zorgzaam en elke vrijdag nam Corrie – de moeder van The Mall – iets lekkers mee naar het jongerencentrum. Bizar dat ze nu nog steeds vrijwilliger is.”

“The Mall heeft mij veel vriendschappen opgeleverd. Vroeger ervaarde ik wat verdeeldheid in de stad. Je eigen wijk was de plek waar je niet zo vaak uitkwam, maar waar je wel voor opkwam. The Mall in de binnenstad was een centrale plek waar allerlei jongeren kwamen. Iedereen werd gelijk behandeld. We kregen normen en waarden mee die we zelf niet hadden ontwikkeld en ik nu ook in het volwassen leven gebruik.”

Effectonderzoek naar de kracht van jongerenwerk

Jongerenwerk draagt bij aan de transformatiedoelen van de Jeugdwet. Dit blijkt uit het effectonderzoek ’De preventieve kracht van het jongerenwerk’ dat in november 2019 werd gepubliceerd door lectoraat Youth Spot, onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam.

1597 jongeren uit heel Nederland waarvan 42 jongeren van The Mall Gorinchem werkten hieraan mee. Het was soms een flinke klus hen gemotiveerd te houden om aan het onderzoek te blijven deelnemen. Maar we zijn dankbaar wat de resultaten aantonen.

Ondersteunen, versterken en stabiliseren

» Jongerenwerk versterkt de eigen verantwoordelijkheid en mogelijkheden van jongeren.

» Jongerenwerk helpt jongeren om de juiste hulp te vinden.

» Jongerenwerk zorgt ervoor dat de situatie van jongeren met zware problemen niet escaleert.

 

Klik hier voor de brochure met de belangrijkste bevindingen van het onderzoek.

The Mall uitvoerder jongerenwerk vanaf 2022 

Jongerenwerkorganisatie The Mall Gorinchem heeft de aanbesteding gewonnen voor de uitvoering van het jongerenwerk in de gemeente Gorinchem. Het betreft een gunning voor de periode 2022 tot en met 2025, met daarbij een optie tot verlenging van maximaal twee jaar. 

 

“Een geweldig perspectief”, zegt teamleider Nick Dees. “Samen met vrijwilligers hebben we keihard gewerkt aan een mooi toekomstplan voor het jongerenwerk in de stad. We zijn enorm blij dat we mogen gaan werken aan de verwezenlijking hiervan. Hiermee kunnen we duurzaam investeren in de groei van jongeren en hun omgeving.”

 

Net als in 2015 en 2018 kwam The Mall Gorinchem overtuigend als beste partij uit de bus bij de aanbesteding. Doordat er in 2018 een uploadfout werd gemaakt bij de online versturing van de documenten, liepen ze toen de opdracht mis. Daarop ontving The Mall massale steun en werd het werk in versmalde vorm voortgezet. Dit keer verliep de procedure vloeiend. Bestuursvoorzitter Pieterjan van Wijngaarden: “Terugkijkend op de afgelopen jaren zijn we dankbaar voor het vele werk dat we onder jongeren in onze stad hebben kunnen doen. Daarvoor zijn we onze sponsoren en vrijwilligers erkentelijk. Zij hebben het werk van The Mall op de been gehouden. Het is geweldig dat we onze huidige werkzaamheden, die worden gefinancierd vanuit kerken, particulieren, fondsen en bedrijven, nu weer verder kunnen uitbreiden in de stad, en nog meer jongeren kunnen helpen.”

 

Werkwijze

The Mall draagt bij aan de groei van jongeren in alle wijken van Gorinchem door ze te stimuleren om mee te doen, mee te werken en bij te dragen. Daarvoor wordt een behoeftegerichte, relationele, integrale en flexibele manier van werken gehanteerd. Samenwerking en afstemming met het lokale netwerk en organisaties staan hoog in het vaandel. Vanaf 2022 zet The Mall intensiever in op outreachend werk, jongerencentra, meidenwerk, coaching, projecten en youth organizing, ofwel initiatieven van jongeren, die zij zelf organiseren met ondersteuning van The Mall om dit te realiseren.

 

Met verschillende organisaties gaat The Mall een inhoudelijke samenwerking aan, waaronder Ontmoetingscentrum Centraal Punt. Initiatiefnemer Mohamed Boukrouche: “We zien echt kansen om elkaar te versterken. Met het jongerenwerk werken we straks op meerdere vlakken samen, zoals op het gebied van een zinvolle vrijetijdsbesteding, talentgericht werken en laagdrempelige ondersteuning.”

 

“We kijken uit naar de toekomst en gaan ons team verder uitbreiden”, zegt Dees. “We hebben er enorm veel zin in om het jongerenwerk, samen met vrijwilligers, verder te ontwikkelen. Ook hebben we vertrouwen in een goede blijvende samenwerking met de gemeente Gorinchem.”