Student4Buurt

In september 2014 startte Poort6 samen met The Mall en MEE met Student4Buurt. In ruil voor acht uur welzijnswerk in de week ontvingen studenten een behoorlijke korting op de huur van een studentenkamer. Twaalf studenten hebben zich de afgelopen jaren ingezet voor projecten in de Gildenwijk. Er is heel veel werk verzet en dat heeft een mooie impuls gegeven aan de wijk. Deze zomer is besloten om met het project te stoppen. Twee studenten blikken terug op hun tijd.

STEENTJE BIJDRAGEN

Bernice heeft een jaar in het studentenhuis gewoond. “Ik vond het een mooie kans om een steentje bij te dragen tijdens mijn opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening. Het was een heel goede ervaring.” Timo, voormalig student HBO Psychologie, woonde anderhalf jaar in de woning in de Gildenwijk. “Ik vond het belangrijk om echt iets in Gorinchem te kunnen doen.” Voor de Gorcummers was het ook een mooie kans om op zichzelf te wonen in hun stad: “Het samen wonen in het huis was heel gezellig”, vertelt Timo. “Het was een echt studentenhuis”, vult Bernice aan. “Alleen wel wat schoner”.

BUURT-IFTAR

De wijkstudenten zijn betrokken geweest bij heel veel projecten in de Gildenwijk. “Het leukst vond ik de Buurt-Iftar bij de Intervamflats”, vertelt Bernice. “Aan die traditionele maaltijd aan het eind van de Ramadan ging een lange voorbereiding vooraf. Het was mooi om te zien dat de betrokkenheid van de bewoners steeds meer groeide. Daarnaast vond ik de jongereninloop erg leuk. Daarom doe ik dit nu nog steeds als vrijwilliger naast mijn studie.” Dat geldt ook voor Timo. “Bij de inloop raak je echt in gesprek met jongeren. Soms oppervlakkig maar soms gaan de gesprekken dieper. En als je ze later op straat tegenkomt, dan is er echt contact. Ook het wijkoverleg vond ik erg interessant. “Hier zat ik met alle partners aan tafel om de verschillende zaken in de wijk te bespreken.”

STREEPJE VOOR

Beide studenten hebben hun ervaring goed kunnen gebruiken. Het netwerk dat Timo tijdens het werk voor Student4Buurt opbouwde, hielp hem bij het vinden van een baan. Hij werkt als zorgcoördinator voor ISK en als verzuimbegeleider op het Da Vinci College. Bernice studeert nog, maar ze merkt bij sollicitaties dat mensen heel enthousiast zijn dat ze aan Student4Buurt heeft meegedaan. “Je hebt een streepje voor.”

VRIJWILLIGERSWERK? DOEN!

Beiden raden alle jongeren aan om vrijwilligerswerk te doen: “Het is heel leerzaam, je doet veel ervaring op en het is een mooi opstapje naar werk.” Vrijwilligerswerk doen? Kijk eens op www.vrijwilligersgorinchem.nl