Schermtijdtips

Het is bijna zover: de zomervakantie staat voor de deur! We kunnen niet wachten op al die heerlijke dagen buiten in de zon, langs het zwembad, in de dierentuin, op de camping, gewoon lekker thuis in de tuin of bij activiteiten uit het Zomerprogramma. Lekker veel tijd voor elkaar, en hopelijk wat minder beeldschermtijd. En al liever helemaal geen ruzie daarover. Hoe komen we de zomer ruzievrij door?

Om ervoor te zorgen dat je kind niet eindeloos achter een schermpje zit, willen we vanuit het jongerenwerk een aantal handvatten geven om schermen een gezonde en leuke plaats te geven in je gezin tijdens deze vakantie.

#1 Praten, praten, praten
Praten is essentieel bij mediawijs opvoeden. De vakantie is juist de tijd voor een goed gesprek. Stel vragen en laat merken dat je geïnteresseerd bent in het digitale leven van je kind. Ga met je kind in gesprek over wat het online doet, met wie het praat, welke apps en games ze gebruiken en welke toffe filmpjes ze op YouTube tegenkomen. Hoe vaker je als opvoeder met je kinderen praat over hun online mediagebruik, hoe minder risicovol gedrag ze (online) vertonen.

#2 Maak met elkaar afspraken
Kinderen willen in de vakantie natuurlijk met hun PlayStation of smartphone spelen en online contact hebben met hun vrienden. Maak in goed overleg met je kind afspraken over hoe lang, hoe vaak en op welke tijdstippen ze achter een scherm mogen zitten in de vakantie. Mee mogen denken hierover is, zeker voor wat oudere kinderen, erg belangrijk.

#3 Laat kinderen lekker buitenspelen
Bijna de helft van de kinderen beweegt te weinig. Zorg er daarom als ouder voor dat je kind tijdens de vakantie niet alleen maar bezig is met zijn smartphone, iPad of PlayStation. Creëer daarom deze zomer momenten met én zonder schermen. Naast gamen en YouTube kijken is het belangrijk dat kinderen tekenen, bouwen, voetballen, lezen of (bord)spelletjes spelen. Ook kunnen ze meedoen aan activiteiten van het Zomerprogramma. Veel gezinnen doen mee aan een ‘geen beeldscherm’-challenge – leuk om uit te proberen en zelf ook meer buiten te komen!

#4 Geef zelf het goede voorbeeld
Een van de grootste voorspellers van het mediagebruik van kinderen is het mediagebruik van de ouders. Hoe meer je zelf gebruikt, hoe groter de kans dat je kinderen op latere leeftijd ook veel media gebruiken. Wees je daarom bewust van je voorbeeldfunctie. Kinderen zijn spiegels; Ze ap(p)en je na. Wanneer je zelf op je smartphone zit, werkt het natuurlijk niet om je kind te vertellen dat hij zijn telefoon moet wegleggen en buiten moet gaan spelen.

#5 Gebruik media samen
De uitsmijter én misschien wel de leukste tip. Ga samen schermen met je kind. Neem juist deze vakantie de tijd om verslingerd te raken aan de favoriete game van je kind. Of kijk samen met je kind naar zijn of haar favoriete vlogger op YouTube. Maak met elkaar een filmpje voor TikTok. Of koop een camera om een te gekke gezinsvlog te maken van jullie onvergetelijke vakantie.

De komende weken delen we online nog meer schermtips. Wilt u niets missen? Volg dan onze Facebook-pagina.

Veel plezier samen, on- en offline!