KNALPREMIÈRE ‘DE STEM VAN JONGEREN’

Gorinchem – In aanwezigheid van ruim 300 gasten is afgelopen zaterdag de documentaire ‘De stem van jongeren’ in première gegaan in de Evenementenhal. Een avond vol verhalen, diverse sprekers en een knallend rapoptreden.

 

Geflits bij de ingang in Evenementenhal Gorinchem. Gasten -jong en oud- laten zich vastleggen voor de fotobanner van de première. Langzaam wordt congreszaal ‘Next Level’ gevuld. Presentator en producent Shelton Telesford heet iedereen hartelijk welkom en bereidt hen voor op een avondje jongerencultuur. ,,Als je een goede avond hebt en iemand vraagt je morgen hoe het was, dan zeg je gewoon: ‘Die fissa was lit!’”

In aanloop naar de vertoning spreekt jongerenwerker en producent Nick Dees, over ‘een uniek project’. ,,Voor ons is dit een perfecte manier om de samenleving beter inzicht te geven in de leefwereld van de jongeren waarmee we werken.” De lichten dimmen, waarna de film wordt gestart. In de daaropvolgende 42 minuten, vertellen de Gorcumse jongeren Andy Twilt, Soufiane Faik, Jack Bunga en Dylan MacPhail openhartig over de pijn en ambities in hun leven. Ook betrokkenen worden geïnterviewd. De verhalen vloeien soepel in elkaar over en worden afgewisseld met sfeerbeelden van Gorinchem en muziekopnames in de studio van The Mall.

Veel gasten zijn positief verrast over het eindresultaat. ,,Dit heeft me wel aan het denken gezet. Ik heb ik nu meer begrip voor de situatie waarin jongeren soms zitten”, zegt een bezoeker. Tijdens de Q&A spreekt jongerenwerker en productieleider Matheus Sales de Moura van ‘een enorm gevoel van trots’ over de ontwikkeling die de jongeren de afgelopen jaren hebben doorgemaakt. Documentairemaker Suren Avetisov vertelt hoe hij op het idee kwam om de sfeerbeelden van elke jongere een eigen kleur te geven: ,,Ze passen bij de elementen aarde, lucht, water en vuur en sluiten aan op hun unieke karakter.”

 

Na de pauze spreekt directeur Bram Rebergen over de drijfveren van Youth for Christ om relationeel te werken. Bestuursvoorzitter Pieterjan van Wijngaarden van The Mall Gorinchem licht toe hoe in 2019 het werk onder jongeren in afgeslankte vorm succesvol is voortgezet. Tegelijkertijd bleek de financiële situatie precair: ,,We begonnen dit jaar met een gat van ruim een ton op de begroting.” Vervolgens onthult van Wijngaarden de nieuwe stand van de donatiemeter. ,,De afgelopen twee maanden hebben we opnieuw ruim 9.000 euro aan giften ontvangen. Nog 38.500 euro te gaan.”

 

Daarna wordt het publiek verrast met een knallend rapoptreden van de hoofdrolspelers van de documentaire. Hiermee beleeft het album ‘Toekomstmuziek’ van Soufs, Bungaloow, Dylan David en DJ of Myths zijn release. Onder toeziend oog van moeder nodigt ‘Soufs’ zijn twee broertjes uit op het podium, waarna hij in het nummer ‘Alleen Cash’, rapt:
Koude dagen, maar toch blijf ik strijden
Ik wil dat m’n broertjes naar me op gaan kijken
Dat ze willen dat ze later op mij lijken
Dat ze stappen zetten en later wat bereiken
Draag ze op m’n armen, want we zijn geen rijken.

Tijdens het slotwoord complimenteert wethouder van Doesburg The Mall voor de manier waarop ze zichzelf dit jaar hebben herpakt en klaar blijven staan voor jongeren. Ook spreekt hij zijn lof uit voor de kwaliteit van de documentaire: ,,Een fantastische prestatie. Hij kan zo worden uitgezonden op NPO.”

Dit is een weergave van het artikel dat op 17 december 2019 in De Stad Gorinchem heeft gestaan. 

Aftermovie Stem voor Jongeren