Jongeren maken videoclip over sexting

„Wees verstandig, maak een goede keuze. Keuzestress, keuzestress.” Het is het refrein in het nummer ‘Keuzestress’, gemaakt door Dylan McPhail, Jack Bunga en Andy Twilt uit Gorinchem. Onder begeleiding van jongerenwerk The Mall, brachten ze een nummer uit met videoclip over de juiste keuzes maken rond sexting.

De makers van het nummer hopen dat jongeren na het luisteren van het nummer beseffen dat sexting, het doorsturen van naaktfoto’s en video’s, niet de beste keuze is. „Dat is denk ik wel de belangrijkste boodschap die we mee willen geven”, vertelt Leenard Kanselaar, jongerenwerker bij The Mall en coördinator van het social media project. „Als je iets krijgt, dan houd je het gewoon voor jezelf en stuur je het niet door, dat is gewoon niet oké.” Jack denkt dat de jongeren ook wel echt luisteren naar de tekst. „Er zijn genoeg jongeren die naar mij toekomen van: ‘Sterke tekst’ en ‘ik heb er wel over nagedacht’, dat soort dingen.”

Het idee werd in de zomer al geopperd onder de jongeren en daar werd meteen enthousiast op gereageerd. „We wilden hier iets mee doen wat anders was dan andere vormen van voorlichting. Op een eigentijdse manier”, vertelt Leenard. Bij het nummer is ook een video gemaakt. „Het is heel leuk om er een video bij te hebben waar je heel trots op bent met elkaar”, zegt Leenard. „En die deel je dan ook graag.” Het was een flinke klus, maar ze zijn trots op het eindresultaat. Ze merken dan ook dat het project goed aanslaat. „We krijgen er hele toffe reacties op”, zegt Leenard. „Jongeren die andere jongeren waarschuwen, dat werkt gewoon heel goed.”

Het onderwerp speelt dan ook veel onder de jongeren. „In gesprekken met middelbare scholen, is dit onderwerp regelmatig voorbij gekomen”, vertelt Leenard. Vooral onder jongeren tussen de vijftien en zeventien jaar oud komt sexting regelmatig voor. „Het oorzaak/gevolg denken is dan vaak nog niet goed ontwikkeld.”

Twee jaar geleden kaartte The Mall al aan dat social media een belangrijk thema is, en dat er iets op het gebied van preventie moet komen. De gemeente Gorinchem heeft hier toen subsidie voor gegeven. Vanuit de subsidie is onder andere de studio gerealiseerd. Met de studio hoopt The Mall talent te ontwikkelen en tegelijkertijd de jongeren een platform te bieden.

De videoclip is te zien op de Facebookpagina en het Youtubekanaal van The Mall. ‘Keuzestress’ is ook via iTunes en Spotify te beluisteren.

Dit is een weergave van het artikel wat op 11 december 2017 in De Stad Gorinchem heeft gestaan.