Gorcumse rappers geven de jeugd boodschap mee over sexting

Dylan David ft Bungaloow - Keuzestress (Prod. DJ of Myths)
Bekijk deze video op YouTube.

Je ontvangt een naaktfoto van een meisje. Houd je die voor jezelf? Of stuur je hem door? David en Jack uit Gorinchem maakten er een liedje over.

Sexting. Zo wordt het verspreiden of delen van seksueel getinte foto’s via social media genoemd. Het lekken van een naaktfoto van een meisje uit Gorinchem was voor de Gorcumse rappers Dylan David (19) en Bungaloow (18) de aanleiding om met het thema aan de slag te gaan.

Keuzestress

,,Veel campagnes richten zich op de jongens en meisjes die de naaktfoto’s maken. Wij hebben ons gericht op degene die de foto ontvangt”, vertelt Dylan David, die in het normale leven Dylan McPhail heet. ,,De ontvangers hebben de keuze: houd ik het voor mezelf of stuur ik de foto door aan mijn vrienden?” zegt Dylan, die al vijf jaar teksten schrijft en nu zo’n twee jaar bezig is met rappen.

Het resulteerde in de rap Keuzestress, die hij maakte met rapper Bungaloow, die in het echt Jack Bunga heet. ,,Deze track is voor mij wel een vreemde eend in de bijt”, bekent hij. ,,Normaal gesproken maak ik niet echt muziek over zulke maatschappelijke onderwerpen. Ik schrijf meestal over persoonlijke dingen”, zegt Jack, die pas een jaar bezig is met muziek. Met DJ of Myths maakte hij de beat en samen met Dylan schreef hij het liedje.

Videoclip

De jongens hebben de track opgenomen in de studio van Jongerencentrum The Mall. Het bedrijf Avetisov schoot een videoclip. ,,Het is de eerste keer dat er een professionele clip is opgenomen bij een track die is gemaakt in The Mall Studio”, vertelt jongerenwerker Leenard Kanselaar van The Mall, die het project begeleidde.

Het jongerencentrum wil met de videoclip meer bewustwording onder tieners creëren over het delen van foto’s en video’s via sociale media. ,,Eind 2015 heeft de gemeente Gorinchem geld vrijgemaakt om preventie mogelijk te maken. Daarvan hebben we de studio ontwikkeld. Het thema sexting leeft onder jongeren en is daarom een mooi onderwerp om op deze manier onder de aandacht te brengen”, zegt Kanselaar.

Jongeren kunnen volgens The Mall daardoor iets betekenen op het gebied van preventie op sociale media en zich ook ontwikkelen op persoonlijk gebied. ,,Door jongeren deze kansen te geven, kunnen zij zich bewust worden van de rol die ze spelen”, zegt Kanselaar.

De rappers verwachten niet dat ze met hun videoclip het probleem de wereld uit helpen. ,,Het feit dat jongens naaktfoto’s van meisjes doorsturen, komt volgens mij door een stukje egoïsme. Ze willen dan laten zien dat zij meer meisjes hebben dan hun vrienden. Dan ontstaat er een soort competitie”, zegt Dylan. ,,Het punt is dat meisjes die foto’s in vertrouwen sturen en dat beseffen veel jongens niet.”

Nadenken

Hoewel de rappers tevreden zijn over Keuzestress verwachten ze op korte termijn geen nieuwe tracks over maatschappelijke onderwerpen uit te brengen. De Gorcumers blijven wel muziek maken en willen allebei graag een beroemde rapper worden. ,,Niet door hits over geld, drank en drugs te maken, maar met liedjes, waardoor jongeren gaan nadenken”, zegt Dylan.

Dit is een weergave van het artikel wat op 7 december 2017 in het Algemeen Dagblad heeft gestaan.