GORCUMSE JONGEREN ORGANISEREN VOETBALTOERNOOI ALS HEROES OF THE CRUYFF COURTS

Door slecht weer werd het evenement vorige week afgelast, maar gisteren kon de ontknoping van Heroes of the Cruyff Court doorgaan. Wel werd de finale door onweer verhinderd.

Ruim 250 kinderen uit Gorinchem namen de afgelopen weken deel aan het Cruyff Courts Kampioenschap, mogelijk gemaakt door de organiserende inzet van de jonge Heroes of the Cruyff Court.

Het is een prestigieus evenement voor de voetballende jeugd, maar belangrijker dan winst of verlies zijn de idealen achter het toernooi: alles draait om respect. Bovendien wordt dit toernooi voor de Gorcumse jeugd mogelijk gemaakt door Gorcumse jongeren zelf: de Heroes of the Cruyff Court. Ze worden ondersteund door Gorinchem Beweegt en The Mall Jongerenwerk. ,,Dit was een hele actieve groep”, prijst Leenard Kanselaar van The Mall. Ze deden veel zelf.” Corné van Rosmalen, van Gorinchem Beweegt: ,,Sponsoren zoeken, scheidsrechters regelen, wedstrijdschema’s maken. En op de wedstrijddagen zelf alles in de gaten houden.”

,,Wij kennen ze van de inloop van The Mall of van de sportpunten in de stad”, vervolgt Van Rosmalen. ,,Deze jongeren lieten voorbeeldgedrag zien in de wijk of voor wie dit een waardevolle ervaring kan zijn.”

,,Ik heb vorig jaar zelf meegevoetbald”, vertelt Xander Schmidt, een van de acht ‘Heroes’. ,,Toen gaf ik al aan dat ik wilde meehelpen. Ik vind het leuk om met kinderen te werken en om ze in beweging te brengen. We hebben allemaal onze eigen taken. Zo heb ik met de scouting gebeld of we hun gebouw mochten gebruiken en met de fotograaf. Iedereen is in de eigen wijk de scholen langs geweest om teams uit te nodigen.”

Respect-regels
Ook Amin Boutachkourt speelde vorig jaar zelf nog mee. Nu holt hij op de finaledag van de ene naar de andere plek: ,,Ik ben speaker bij de wedstrijden en houd de stand bij. En ik ga af en toe bij de pannakooi kijken of er volgens de respect-regels wordt gespeeld. Ik vind dit een leuk toernooi en later wil ik zelf evenementen organiseren voor bedrijven. Het is een win-winsituatie.”

Door het onweer kon het toernooi toch niet worden afgemaakt. De finale volgt later.

Dit artikel heeft 5 april in het Algemeen Dagblad gestaan