Ervaringen van een vrijwilliger

Dit is Nienke, 17 jaar, kassamedewerker bij de Jumbo, wilde in eerste instantie de politieopleiding doen, maar start volgend jaar met de studie Social Work. Ze speelt piano en ukelele, heeft een broertje, zusje en pleegbroertje, kijkt af en toe Netflix. Ze is actief bij Athletes in Action Stalkaarsen en werkt als vrijwilliger bij The Mall.

 

#01 Ik kende The Mall al een beetje, en doordat ik in een tussenjaar zit qua opleiding leek het me goed om hier aan de slag te gaan. Het is goed voor mijn mensenkennis, en ik leer van alles over verschillende culturen.

#02 The Mall kende ik vooral van naam, maar nu leer ik echt over de inhoud van het werk. Het coachen, de studio, het meidenwerk; het is heel divers. Het gaat er uiteindelijk om de jongeren een veilige plek te geven, ongeacht waarom ze hier komen. Ik startte bij het jongerencentrum in de Gildenwijk. Vanuit daar kwam ik ook terecht bij de MeidenMall Gildenwijk. Ik was zo enthousiast, dat ik daar nu ook meedraai.

#03 Je bouwt enorm snel een band op met de jongeren. Ik kom ze soms tegen in de supermarkt. Vaak groeten ze me of maken we een praatje. Ik vraag dan of ik ze bij de inloop weer zie. Dat zien ze als uitnodiging, en dat is waardevol voor hen.

#04 Ik wil graag Arabisch leren. Via KLIK Gorinchem ben ik toen gekoppeld aan de moeder van Hamdi. In Syrië gaf ze ook taalles. Sinds kort kom ik wekelijks twee uur bij haar langs en leer ik Arabische woordjes en zinnen.

#05 Geregeld gebeuren er mooie dingen uit het niets. Laatst hadden we een make-up middag bij de MeidenMall en begonnen ze elkaar allemaal complimenten te geven. Ook meiden die geen vriendinnen zijn, weten elkaar dan toch te vinden. Dat is heel gaaf om te zien.

#06 Mijn rol als vrijwilliger is denk ik vooral gangmaker. Ik zorg voor de gezelligheidsfactor en motiveer de jongeren om mee te doen met de activiteiten. Dat doen ze vaak wel, dus blijkbaar gaat dat me goed af. Het blijft bijzonder hoe snel die jongeren je accepteren, ook al zie je ze maar af en toe. Door aandacht en vertrouwen te geven, krijg je dat ook terug. Eigenlijk is het heel makkelijk, als je het zo bekijkt.

In 2019 hebben 53 vrijwilligers en stagiairs zich ingezet. Dit betreft ondersteuning bij de jongerenactiviteiten, financiën, ICT, schoonmaak, bezorging nieuwsbrieven, onderhoudsklussen, vervoer voetbalkooi, koken, fondsenwerving, advisering, bestuurlijke taken, vormgeving en communicatie. Enkel de inzet op ondersteuning tijdens jongerenactiviteiten is gerapporteerd met een totaal van 1466 uur.